Wat doet vitamine b12?

vitamine b12 supplement

Vitamine b12 is een noodzakelijke component die helpt bij het creëren van DNA, de voeding van de hersenen en het neurologische systeem, en de ontwikkeling van gezonde rode bloedcellen. De voedingsstof wordt op natuurlijke wijze in vlees, vis en zuivelproducten aangetroffen, maar kan ook in een laboratorium worden gesynthetiseerd.

Maar welke vitamine b12 supplementen dragen bij aan je lichaam?

Preventie en behandeling van depressie

Omdat vitamine b12 betrokken is bij de synthese van serotonine, kan een tekort klinische depressie veroorzaken. In één onderzoek hadden gehandicapte oudere vrouwen met een b12 deficiëntie het dubbele risico op ernstige depressie als zij die geen tekort hadden.

Bovendien zijn hoge niveaus van vitamine b12 gekoppeld aan een betere kans op herstel door ernstige depressieve ziekte.

vitamine b12 supplement

Minder risico op maculaire degeneratie

Vitamine b12 supplement worden verondersteld het niveau van homocysteïne in de circulatie te verminderen, wat kan helpen leeftijdsgerelateerde maculaire degeneratie te voorkomen, een oogaandoening die kan leiden tot blindheid bij oudere individuen. In één onderzoek onder 5,000 vrouwen van 40 jaar en ouder hadden degenen die b12, B6 en foliumzuursupplementen namen 34% minder gevallen van maculaire degeneratie na zeven jaar dan een placebogroep. Hun kans op ernstige verslechtering werd met 41% verminderd.

Gezond blijven tijdens de zwangerschap

Als een vrouw tijdens haar zwangerschap niet genoeg vitamine b12 krijgt, is de kans groter dat haar kind afwijkingen in de neurale buis heeft en voortijdig geboren wordt. Moeders met een tekort aan b12 zijn ook eerder geneigd om te misdragen of voortijdig te bevallen.

Vrouwen met een laag vitamine b12-niveau hebben drie keer meer kans om een kind met een geboorteafwijking te bevallen.

De hersengezondheid

Vitamine b12 is een noodzakelijke vitamine voor de neuronen van de hersenen. Hersenenatrofie, of het verlies van neuronen in de hersenen, is verbonden met geheugenverlies en dementie. In één willekeurig verdeeld onderzoek hadden oudere mensen met dementie in een vroeg stadium, die vitamine b12 supplementen kregen om de homocysteïne in het bloed te verminderen, een trager tempo van cognitieve en klinische achteruitgang.

Een ander onderzoek heeft ontdekt dat lage b12-niveaus, zelfs als ze binnen het normale bereik liggen, worden geassocieerd met een geheugenfunctie die niet goed werkt.