Je kind achterop de motor

Een keer een motorritje maken met je kind achterop is een leuk en bijzondere ervaring. Maar wat zijn de regels hiervoor en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel lees je wat je moet weten over een ritje op de motor met een kind.

Wettelijke verplichtingen

Vanuit de overheid zijn de regels over het motorrijden met een kind achterop minder streng dan veel mensen denken. Het kind moet een eigen zitplaats hebben en moet een goed passende goedgekeurde helm dragen die een sluiting. Dit zijn de enige regels die er zijn, er wordt dus niets gezegd over de minimale lengte of leeftijd en ook niet over beschermende kleding en kinderzitjes.

Advies leeftijd

Er is dus geen wet die bepaalt vanaf welke leeftijd een kind achterop de motor mag, maar over het algemeen wordt vanaf 10 jaar geadviseerd. Het is hierbij belangrijk dat het betreffende kind goed uitlegt dat een motor anders is dan een auto, maak dan ook goede afspraken voor tijdens de rit. Het is vooral belangrijk dat het kind dat achterop zit zich goed kan vasthouden, ook bij hogere snelheden. Door het ontbreken van duidelijke regels, is het belangrijk om goed bij jezelf na te denken of je een kind achterop wil tijden een motorrit.

Goede bescherming

Naast een goede helm is het ook voor kinderen belangrijk om goed beschermende motorkleding te dragen. Veel motorkleding winkels hebben ook een collectie voor kinderen. Let hierbij goed op de maat, want te grote of te kleine motorkleding beschermt niet optimaal. Hierdoor kan het namelijk zo zijn dat de beschermstukken op de verkeerde plaats zitten.

Buiten de bestaande wetten, ligt de verantwoordelijkheid van een ritje met een kind achterop dus volledig bij de motorbestuurder.