Een goede stofzuiger voor harde vloeren

stofzuiger voor harde vloeren

Waarom steeds meer mensen een harde vloer hebben

Steeds meer mensen hebben in hun huis een harde vloer. De vaste vloerbedekking die vroeger zo populair was levert steeds meer aan populariteit in. Dat is niet voor niets, want tegenwoordig is er steeds meer bekend over de gevolgen van een vaste vloerbedekking. Het is een vorm van stoffering waarin allergenen gemakkelijk kunnen nestelen. Bovendien houdt een dergelijke vloer geurtjes snel vast. Vaste vloerbedekking wordt dan ook steeds vaker vervangen door een harde vloer. Dit is een vloertype wat ander onderhoud nodig heeft dan een vloerkleed; over dat verschil willen we het hebben.

stofzuiger voor harde vloeren

Hoe houd je een harde vloer schoon

Een harde vloer kan je op verschillende manieren schoonmaken. Hoe je dit doet en welke methode je kiest bepaal je zelf aan de hand van het type vloer wat je hebt. Een vloer die gemaakt is met plavuizen of vloertegels zal een andere reinigingsmethode vereisen dan een vloer die met laminaat gemaakt is. Bij vloeren staat altijd vermeld welke schoonmaakmethodes je kan hanteren. Denk er aan dat reinigen met water niet voor iedere vloer geschikt is. Een laminaatvloer die beschadigd is zal je niet met een kletsnatte dweil kunnen schoonmaken. Bij een marmeren vloer kan dit daarentegen weer wel. De meest gebruikte methode is de stofzuiger.

Wat voor type stofzuiger kies je

Ga je een stofzuiger kopen voor jouw harde vloer, kijk dan van tevoren goed bij de reviews of het model wat jij op het oog hebt wel geschikt is voor een harde vloer. Dit hangt af van de zuigmond van de stofzuiger. Een stofzuiger die geschikt is voor een harde vloer heeft altijd een mogelijkheid om een borstel naar beneden uit te klappen. Deze borstel voorkomt dat de zuigmond over je vloer heen schuurt. Dit schuren over je vloer zal er namelijk voor zorgen dat jouw harde vloer krassen zal krijgen. Een goede stofzuiger voor harde vloeren heeft dan ook een aparte zuigmond of een verstelbare zuigmond.

Verdere voorkeuren

Welk type stofzuiger je verder voor jouw harde vloer kiest bepaal je zelf, maar dit zijn algemene opties.

  •         Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om de sterkte te regelen. Nagenoeg iedere stofzuiger heeft een schakelaar die het wattage beperkt. Hoe lager je het vermogen instelt, hoe minder stroom je verbruikt en hoe minder sterk de zuigkracht is. Dit is handig want een harde vloer laat zich met minder inspanning reinigen.
  •         De tweede mogelijkheid is de aanwezigheid van een stofzuigerzak. Je kan kiezen voor een stofzuiger die met zakken werkt, maar je kan er ook voor kiezen om een stofzuiger met reservoir te kiezen. Je ziet dan gelijk of de stofzuiger vol zit, en je bespaart tijdens het gebruik doordat er geen zakken meer nodig zijn. Dit type stofzuigers is in de aanschaf vaak wat duurder.