Andere doeleinden voor vissershoeden.

flaphoed

Zoal de naam je misschien al deed vermoeden is het vissershoedje oorspronkelijk uitgevonden voor vissers, maar als zoveel dingen die oorspronkelijk een ander doel hadden zijn vissershoedjes tegenwoordig op veel meer hoofden dan die van alleen vissers te vinden. Van de bewoners van de P.C. Hooftstraat tot Oleh Psiuk, de frontman van de Oekraïense rapformatie Kalush die het Songfestival van 2022 won: vissershoeden zijn overal te vinden, en het zal nog wel een hele tijd duren totdat vissershoeden uit de mode zijn verdwenen.

Waarom zijn vissershoeden weer in de mode?

Een vissershoedje past in een trend die al een tijdje bezig is: waar we vroegen vooral ergens bij wilden horen willen we ons tegenwoordig juist weer van de massa onderscheiden en onszelf laten zien voor wie we zijn. Het vissershoedje ziet er heel anders uit dan de petten die in de tijd voor de opkomst van de vissershoedjes populair waren. Het is niet zo dat vissershoeden nooit in de mode zijn geweest, de hoeden waren in de jaren 60 een populair damesmode-item, en waren in de jaren 80 en 90 populair onder rappers. Tegenwoordig zijn vissershoeden weer een opmars aan het maken nadat ze gedragen werden door artiesten als Rihanna.

Waar komen vissershoeden oorspronkelijk vandaan?

De eerste vissershoeden werden gemaakt door Ierse boeren en vissers, ter bescherming tegen de regen. De hoeden werden toen gemaakt van materiaal dat van nature waterafstotend was. In de periode tussen beide wereldoorlogen verspreidde het vissershoedje zich snel. Een belangrijke reden voor de snelle verspreiding van het hoedje is zijn opvouwbaarheid, het hoedje past opgevouwen namelijk in een jaszak. Bovendien is het hoedje gemakkelijk schoon te maken. De eerste grote opmars van de vissershoed begon met de Vietnamoorlog, de hoed was toen namelijk deel van de standaarduitrusting van Amerikaanse soldaten. Na de oorlog bleef de productie van de petjes doordraaien en werden ze voor veel verschillende situaties gebruikt.